Ankara Wyndham otelde yapılan resepsiyona Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Özgül ÖZKAN YAVUZ, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu SHAOBIN ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Derneğin 5’inci yıl kutlama resepsiyonundaki ilk konuşmayı Dernek Başkanı İhsan BEŞER yaptı.
Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan BEŞER konuşmasında, davetlilete öncelikle derneğin etkinliklerinden bahsetti.
Dernek Başkanı İhsan Beşer, gelecek yıl protokolleri olan Çin Mermer Maden Mineraller Materyaller ve Kimyasallar Odası ve Çin Gıda Tarım Hayvan İthalat ve İhracat ve Sanayi Odası’nın üyelerini Türkiye’ye davet ederek yeni toplantıları hayata geçirme… [ÖS 4:57, 17.12.2022] Metin Aslim: Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’nden 5’inci yıl resepsiyonu.
Ankara Wyndham otelde yapılan resepsiyona Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Özgül ÖZKAN YAVUZ, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu SHAOBIN ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Derneğin 5’inci yıl kutlama resepsiyonundaki ilk konuşmayı Dernek Başkanı İhsan BEŞER yaptı.
Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan BEŞER konuşmasında, davetlilete öncelikle derneğin etkinliklerinden bahsetti.
Dernek Başkanı İhsan Beşer, gelecek yıl protokolleri olan Çin Mermer Maden Mineraller Materyaller ve Kimyasallar Odası ve Çin Gıda Tarım Hayvan İthalat ve İhracat ve Sanayi Odası’nın üyelerini Türkiye’ye davet ederek yeni toplantıları hayata geçirmeyi planladıklarını kaydederek Türk Ticaret Bakanlığı E-İhracat ve Dijital Pazarlama Dairesi ve PTT AVM.com ile birlikte Çin’de JD.com ve Tmall’da bulunan E-Ticaret Türk Pavilyonunda derneğin üyelerinin ürünlerini Çin pazarında e-ticaret yoluyla satışını gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi.
Başkan İhsan BEŞER sözlerini şöyle tamamladı; “İki büyük ülke olan Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin en önemli projelerinden biri olan “Orta Koridor ve Kuşak Yol projesinin” Orta Koridor Anlaşmasının 10’uncu yılını gelecel yıl kutlayacağız. Bu vesile ile gelecek yıl 15-17 Mart tarihleri arasında ATO Congresium’da “Orta Koridor Üzerinde Lokomotif Sektörler ve Yeni Pazarlar Kongre ve Fuarını” yine kamu kurum ve kuruluşlarımızla STK’larımızla hep birlikte gerçekleştireceğiz. Enerji, maden, inşaat, makine, lojistik, gıda ve tekstil sektörleriyle ilgili gerçekleştireceğimiz kongrede çok önemli konuşmacılarımız da yer alacak. “dedi.
Çin Büyükelçisi Liu SHAOBIN de konuşmasına, Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’nin kuruluşunun beşinci yıl dönümünü kutlayarak başladı.
Liu SHAOBIN; daha sonra konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği, beş yıl önce kurulduğundan bu yana, Çin ile Türkiye arasında dostane ilişkileri ve işbirliğini teşvik etmeyi amaçlamış, iki ülke arasında dostane ve pratik işbirliğine aktif olarak bağlı kalmış, olumlu sonuçlar elde etmiş ve nüfusunu genişleterek sürdürmüş, Çin ile Türkiye arasında yeni bir köprü kurmuştur. Korona virüs salgınının aniden patlak vermesinin ardından dernek, iki ülke arasındaki salgınla mücadele iş birliğine aktif olarak katılarak, salgının getirdiği zorlukların üstesinden gelmiş ve çeşitli şekillerde Çin-Türkiye işbirliğini teşvik etmiştir.”
Liu Shaobin, Çin-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin Kuruluşunun 50’inci Yıldönümü Ticaret ve Kültürel Kalkınma Forumu” sergisinin Çin-Türkiye diplomatik ilişkilerinin kuruluş yıldönümü kutlama atmosferini etkin bir şekilde başlattığını ve tüm çevrelerden olumlu tepkiler aldığını, derneğin Türkiye’nin ilk Çince-Türkçe çift dilli dergisi “T&C Türkiye-China”yı da yayınlayarak karşılıklı anlayışı ve farkındalığı artırdığını ve çok faydalı bir taşıyıcı platform oluşturduğunu belirtti.
Liu SHAOBIN sözlerini şöyle sürdürdü; “Dernek, bu yıl Türk firmalarının China Import Expo’ya katılmasına yardımcı olmak amacıyla China Import Expo Bureau ile CIIE’nin imza kuruluşu olmak üzere bir anlaşma imzaladı. Çin’e kaliteli Türk mallarının ihracatı ve ticari iş birliği düzeyinin yükseltilmesi konusunda yeni bir adım atıldı. Bu vesileyle Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’ne çabaları için en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kısa bir süre önce, Çin Komünist Partisi’nin 20’inci Ulusal Kongresi başarıyla gerçekleştirildi. Kongre, Çin tarzı modernizasyon ile Çin ulusunun her yönden yeniden kalkınmasını kapsamlı bir şekilde destekleyeceğini açıkça belirtti. Yüksek kaliteli kalkınmayı, kapsamlı bir şekilde modern bir sosyalist ülke inşa etmenin birincil görevi haline getirdi. Çin dünya olmadan ve dünya Çin olmadan gelişemez. Barışçıl kalkınma, açık kalkınma ve kazan-kazan kalkınma modeline bağlı kalacağız, tereddütsüz bir şekilde daha yüksek düzeyde dışa açılmayı destekleyeceğiz ve dünya ülkeleriyle ortak bir kalkınma elde edeceğiz. Çin’in kalkınması, Çin-Türkiye ilişkilerinin ve iki ülke arasındaki karşılıklı faydaya dayalı işbirliğinin gelişmesine de yeni fırsatlar sunacak ve yeni ivme kazandıracaktır. İki tarafın Çin’deki fırsatları değerlendireceği, kalkınma kenetlenmesini güçlendireceği, karşılıklı fayda bağlarını sıkılaştıracağı, işbirliği alanlarını genişleteceği, işbirliği potansiyelini harekete geçireceği, yeni işbirliği vurguları yaratacağı ve Çin-Türkiye pragmatik işbirliğini derinleştirmek için daha fazla çaba göstereceği umulmaktadır.”
Milletlerarası ve kültürel alışverişi teşvik etmenin ve Çin-Türkiye stratejik işbirliği ilişkilerinde yeni bir durum yaratmann büyük katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulunan SHAOBIN, her neslin kendi sorumluluğu ve tarihsel misyonu olduğunu da belirterek yüzyıllık değişimler karşısında Çin-Türkiye ilişkileri hem fırsatlarla hem de zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydetti.
“İlerlemezseniz geri çekilirsiniz.” sözünü hatırlatan Liu SHAOBIN sözlerini şu şekilde sonlandırdı. “Bir misyon ve sorumluluk duygusuna sahip olmalı, çabalarımızı, bilgeliğimizi, cesaretimizi ve sorumluluğumuzu göstermeli, iki devlet başkanının vardığı mutabakatı uygulamalı ve Çin-Türkiye dostluğunun daha da gelişmesini desteklemeliyiz. Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’nin, Dernek Başkanı İhsan Beşer Beyefendi’nin önderliğinde, büyümeye ve gelişmeye devam etmesini ve Çin ile Türkiye arasında pratik iş birliği ve ilişkilerin desteklenmesinde daha büyük ve daha aktif bir rol oynamasını ümit ediyoruz.”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise konuşmasında, Türkiye ile Çin arasında sosyal ve ekonomik iş birliği olduğunu bildirdi.
Bakan Yardımcısı Özkan sözlerine şöyle devam etti; “Çin ve Türkiye arasında sosyal, ekonomik ve diplomatik alanlar başta olmak üzere hemen her alanda iş birliğimiz ve beraberliğimiz olumlu ve yapıcı bir şekilde devam ediyor. İki ülke arasındaki hemen her türlü işbirliği ise devlet başkanlarımız nezdinde en üst seviyede ortaya konulan irade ile sahiplenilerek yürütülüyor ki bunun iki ülke iş dünyası için çok büyük bir şans ve imkan olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda 2018 yılı, ülkemiz ve Çin arasındaki kültür ve turizm ilişkileri bakımından “Çin’de Türkiye Turizm Yılı” olarak kutladığımız, ilişkilerimizin kat ettiği mesafe açısından önemli bir yıl olmuştu. Yıl boyunca Türkiye’ye doğrudan uçuşların olduğu Pekin, Şanghay ve Guangzu kentlerinde Türkiye olarak sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerimiz Çin halkına başarıyla anlatıldı. Bu süreçte Çin’de, Türk mutfağının tanıtımı, uluslararası turizm fuarlarına katılım, arkeoloji seminerleri, film ve sinematografik yapımların tanıtımı, sahne sanatları, konserler ve sergiler gibi sayısız etkinlik düzenledik. 2018 yılı ilişkilerimiz açısından dönüm noktası mahiyetinde kıymetli bir yıl olarak zihnimizde ve tarihte yerini aldı. Şu anda Türkiye’de bulunan Konfüçyüs Enstitüleri ile 20 Mayıs 2021 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti’nde açılışını gerçekleştirdiğimiz Yunus Emre Kültür Merkezi sayesinde kültürel etkileşimimiz devam ediyor.”
Bakan Yardımcısı Özgül Yavuz, 2010 yılında ülkelerimiz arasında stratejik iş birliği ilişkisinin kurulmasından bu yana, siyaset, ekonomi, kültür, bilim ve teknoloji gibi alanlardaki iş birliğinin memnuniyet verici bir seviyeye ulaştığını hep birlikte şahit olduklarını belirterek 2015 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Sayın Xi Jinping (Şi Cinping) arasındaki “Kuşak ve Yol” girişimi ile “Orta Koridor” projesinin uyumlaştırılmasına dair mutabakat zaptının da imzalanmasıyla İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması çalışmalarının başlatılmasının “Bir Kuşak, Bir Yol” girişimi kapsamında İpek Yolu’nun başlangıç noktası Xi’an (Şian) şehrini İstanbul’a bağlayan Çin-Avrupa Ekspresinin düzenli seferlerinin başlamasının tarihi gelişmeler olduğunun altını çizdi.
Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bir tren Çin ile Türkiye arasındaki yaklaşık 9 bin 400 kilometrelik mesafeyi 12 günde tamamlıyor. Yakında bu süre 10 güne kadar inecek. Asya kıtasını boydan boya kat eden “Demir İpek Yolu” sayesinde Çin ve Türkiye’nin bir kez daha birbirine bağlanması ve iki ülke arasında süratli bir şekilde mal dolaşımının sağlanması günümüz küresel ticaret düzeninde önemli ve çığır açıcı bir gelişme. “Bir Kuşak Bir Yol” projesinde Türkiye’nin önemli bir yeri var. Güvenli, sürekli ve sürdürülebilir tedarik zincirlerinin günümüzün en önemli konusu olduğu zamanlardan geçiyoruz. Doğu ve Batı arasındaki güçlü bağlantının önemi artık gözler önünde. Orta koridor olarak adlandırdığımız girişimin küresel ve bölgesel refahın ve istikrarın inşası için katkısı büyük ve Türkiye olarak biz son 20 yılda gerçekleştirdiğimiz ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla buna paha biçilemez bir katkı sağladık.”
Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’nin 5’inci yıl resepsiyonu konuşmaların hemen akabinde pasta kesimi, hediye ve plaket takdim töreniyle sona erdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh’un eşi Bolortsetseg Luvsandorj ile bir araya geldi.
Emine Erdoğan, Bolortsetseg Luvsandorj ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ni ziyaret etti. İkili, ilk olarak Cihannüma Salonu’na geçti.
Kütüphanenin Moğolistan bölümündeki kitapları inceleyen lider eşleri, burada fotoğraf çektirdi.
Emine Erdoğan, Luvsandorj’a Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Moğolca’ya çevrilen, “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” ile Mevlana’nın, “Mesnevi” eserinin İngilizce tercümesini, Luvsandorj da Emine Erdoğan’a Moğolistan kültürünü yansıtan plak ve kitaplar armağan etti.
Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi’ne geçen lider eşlerini, Cumhurbaşkanlığı kreşindeki çocuklar karşıladı. Emine Erdoğan ve Luvsandorj, burada çocukların geleneksel el sanatları çalışmalarını inceledi.
Çocuklar, ebru sanatıyla yaptıkları lale figürlü eserleri Emine Erdoğan ve Luvsandorj’a hediye etti. Hediyeleri alan lider eşleri, çocuklara teşekkür ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.
“ANADOLUDAKİLER” SERGİSİNE ZİYARET
Daha sonra lider eşleri, Emine Erdoğan’ın himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Anadolu’daki Bereket, Birikim ve Beceri” sloganıyla hayata geçirilen “Anadoludakiler” sergisini ziyaret etti.
Sergide yer alan Ankara bindallı, Trakya gelin ve Erzincan gelin gibi yöresel kıyafetleri yakından inceleyen Emine Erdoğan ve Luvsandorj, kullanılan kumaş ve motiflere ilişkin bilgi aldı.
Pamuklu dokuma üzerine tahta baskıyı deneyimleyen Emine Erdoğan ve Luvsandorj, ipek kumaş üzerine çeşitli ağaç yaprakları kullanılarak yapılan ekolojik baskı tekniğine ilişkin bilgi aldı, tekniğin uygulanma şeklini gördü.
Anadolu’nun gıda ve tekstil gibi çeşitli alanlardan kültürel mirasını gözler önüne seren sergi, 31 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.
Emine Erdoğan ve Luvsandorj, serginin ardından Ankara Olgunlaşma Enstitüsünce hazırlanan ve Ankara keçisi tiftiğinden üretilen sof kumaşlarıyla dikilmiş kıyafetlerin sergilendiği “Sof Kumaşı Defilesi”ni izledi.
Defile sırasında Olgunlaşma Enstitüsü yetkilileri sof kumaşı ve defileye ilişkin bilgi verdi.
Program sonrası Luvsandorj, ilk imzacısı Cumhurbaşkanı Erdoğan olan, “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı”nı imzaladı.
Emine Erdoğan, programın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları ifade etti: “Resmî ziyaret kapsamında ülkemizde bulunan Moğolistan Devlet Başkanı’nın değerli eşi Bolortsetseg Luvsandorj Hanımefendi ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde bir araya gelmekten memnuniyet duydum. Ülkemizin dünyaya açılan kapısı kütüphanemizi tanıtma ve Moğolistan kitaplığındaki nadide eserleri inceleme fırsatı bulduk. Ankara Olgunlaşma Enstitümüz tarafından üretilen Anadolu’nun zarafetini ve tarihini taşıyan Sof Kumaşı Defilesi ile geleneksel dokumalarımızın güzelliğine birlikte tanıklık ettik. Ardından Anadoludakiler sergimizi gezerek geçmişten geleceğe taşınan bilgi, birikim ve beceriyi paylaştık. Gönülden inanıyorum ki kültür ve sanatla harmanlanan bu ziyaretler, ülkelerimiz arasındaki dostluk köprülerini daha da güçlendirecek.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh ile gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Moğolistan ile ilişkilerimizi daha ileriye taşıyacak kararlar aldık. Stratejik ortaklık tesisine yönelik ortak bildiriyi az önce huzurlarınızda imzaladık. Bu ortaklığın ülkelerimize, ata yurdumuz olan Orta Asya’ya ve dünyaya hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, “Bugün değerli dostumla ilişkilerimizi daha ileriye taşıyacak kararlar aldık. Stratejik ortaklık tesisine yönelik ortak bildiriyi, az önce huzurlarınızda imzaladık. Bu ortaklığın ülkelerimize, ata yurdumuz olan Orta Asya’ya ve dünyaya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bugün ayrıca bakanlıklarımız ve kurumlarımız arasında; eğitim, çevre, gençlik ve spor, enerji, ulaştırma gibi muhtelif alanlarda belgeler imzalandı. Bütün bu belgeler, ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirecek ve mevcut iş birliğimizi ileri noktalara taşıyacaktır” ifadelerini kullandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî törenle karşıladı.
Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, Cumhurbaşkanlığı Külliyesine gelişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmî törenle karşılandı. İki ülke millî marşlarının çalınmasının ardından Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, tören kıtasını selamladı.
Türkiye ve Moğolistan bayrakları önünde basın mensuplarına poz veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geçti.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.