13’üncü Turizm Forumu “Bir Barış Gücü olarak Turizm” temasıyla BİLKENT Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Forum, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kürşat AYDOĞAN ve Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. ALTAY GÜVENİR’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Mithat Çoruh Amfisinde düzenlenen Foruma, Sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları liderleri panelist olarak katıldı.
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kürşat AYDOĞAN 13’üncü Turizm Forumu’ndaki konuşmasında şunları söyledi: “Üniversitemizin misyonunu okursanız onun ilk cümlesi şöyle; Bilkent Üniversitesi tüm bilimleri teknoloji ve sanatı kapsayan bir öğrenme ve düşünsel ilerleme ortamı oluşturarak, insanlığa hizmet etmek ve dünya barışını geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Barışa bir vurgu var bizim misyonumuzda. Küreselleşmeyle birlikte turizmin toplumlar arası diyalogu teşvik eden rolü daha da önem kazandı. Bu rol hem misyonumuzla hem de bir barış gücü olarak turizm temasıyla birebir örtüşüyor.
Turizm farklı kültürler arasında iletişim köprüleri kurar. Bireyler seyahat ederek yerel kültürleri ve gelenekleri bizzat tecrübe eder, gittikleri yerlerde kendi kültürlerini yayarlar. Bu paylaşımlar topluluklar arasında empatiyi zenginleştiren, daha barışçıl bir dünya yolunda atılan adımlardır.
Yeni gelir ve istihdam olanakları yaratma etkisiyle turizm hem kalkınmaya hem de ekonomik ve sosyal adalete zemin hazırlamaktadır. Turistlerin yerel ekonomilere sağladığı katkı politik gerginlikler yaşayan ülkeler arasında dahi hoşgörü kapısını aralar. Bunu en son Yunan adalarındaki turizmle gördük. Türkiye ile Yunanistan arasındaki buzları en çok eriten etmenlerden biridir turizm.
Ayrıca turizm geleceği ilgilendiren meselelerde toplumların bir arada hareket etmesine ön ayak olmaktadır. Örneğin, sürdürülebilir turizm, doğal yaşam ve kültürel mirasın korunması konusunda bütün dünyayı buluşturmaktadır. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak, ulusların ve toplumun her kesiminin işbirliğiyle ulaşılabilecek bir hedeftir. Ben turizmin kültürel ve ekonomik etkileşim yoluyla dünya genelinde bir uzlaşı alanı yarattığına inanıyorum. Bu forumun da çatışmaları azaltan, barışı sağlamlaştıran bir güç olarak turizmi öne çıkarmasından ötürü de mutluluk duymaktayım. Bilkent Üniversitesi bu sene 40’ıncı yılını kutluyor. Bu sene kuruluşumuzdan beri 40 yıl geçti. Turizm ve otel işletmeciliği bölümü de Bilkent’te ilk kurulan bölümlerden bir tanesidir. Türkiye’nin turizm hamlesinin başladığı 1980’li yılların içinde, sonuna doğru kurulduk ve turizm bölümümüzde bunlardan bir tanesiydi. Sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli insan gücünü sağlaması bakımından çok önemli bir boşluğu doldurduğumuza inanıyorum. Nitekim bugün aramızda sektörün önde gelen isimleri mezunlarımız var. Erkan Yağcı var, Yakup bey var, Yakup Dinler, belki başkaları da var? şu anda sayamadığım. Onları burada görmek bana kıvanç veriyor.
Turizm ve otel işletmeciliği bölümümüz vurguladığım iletişim köprülerine tüm dünyada katkı sunabilecek turizm profesyonellerini yetiştirmeye devam ediyor. Mezunlarımızın bu yöndeki kariyerleri hepimize gurur veriyor. Üniversitemizin liderlik ettiği Ufuk Avrupa Projesi CULTURATI ise turizmin kültürler arası işlevine teknolojik, çok disiplinli ve katılımcı bir perspektif kazandırıyor. Bu önemli etkinliği gerçekleştiren bölümlerimiz ile birlikte kıymetli konuşmacılara, panelistlere ve dinleyicilere, siz katılımcılara çok teşekkür ediyor, başarılı bir forum diliyorum.
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Altay GÜVENİR de Forum’daki konuşmasında şunları söyledi: “ 13’üncü Bilkent Turizm Forumuna hepiniz hoş geldiniz.
Bilindiği üzere bu yılki temamız BİR BARIŞ GÜCÜ OLARAK TURİZM.
Birleşmiş Milletler’in 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nde verdiği önemli bir barış mesajı bize bu temayı seçmemizde ilham kaynağı olmuştur. Ne yazık ki dünyada şu an her dört insandan biri barışın olmadığı bir ortamda yaşamaktadır. Bize yakın coğrafyalarda iki savaş yaşanmakta, hemen sınırımızdaki ülkelerde de ciddi sosyopolitik değişimler vuku bulmaktadır. Bu anlamda sınırlar arası insan hareketinin merkezinde olan turizm, yegane bir öneme sahiptir. Zira turizmin barış ile iki yönlü bir ilişkisi vardır. İnsanların bulundukları mahalden geçici süreyle ayrılmasını ve başka yerleri deneyim etmesini gerektiren turizm, yalnızca barıştan beslenmez, ayrıca barışı besler. Yalnızca keyif amaçlı yapılan seyahatleri değil, sağlık, eğitim, bilim, sanat ve daha birçok sebeple yapılan seyahatleri kapsar. Yalnızca okyanuslar aşmayı değil, bir saat ötedeki bir semte yapılan yolcuğu da kapsar. Örneğin, bizi bugün Ankara dışından ziyaret edenleriniz turist. Çünkü tüm bu insan hareketinin temelinde yatan unsur aynıdır: bulunduğunuz yerden çıkmak, gündelik yaşantınızdan bir süre için ayrılmak ve en önemlisi de sizden başka insanların yaşantılarının içine girip onların varlıklarını, kültürlerini, sevinç ve sorunlarını deneyimlemek ve en nihayetinde onlardan öğrenmek. Bu yüzden, turizm barışı gerçekleştirmeye yönelik itici bir güç, bir erkedir. Toplumlararası iyileştirici ve onarıcı bir etkisi vardır. Kısa tabirle, turizm, sivil diplomasidir. İşte bugünkü forumumuzda, savaşlar ve sosyopolitik huzursuzluklarla çalkalanan günümüz dünyasında turizmin bu gücünü vurgulamak ve bu yönde atılabilecek stratejik adımları, işbirliklerini, bölgesel açılımları ve sorumlu, bilinçli turizm türlerini tartışmayı hedefliyoruz. Konuyla ilgili katkılarını yapmak üzere aramızda olan ve turizmin farklı sektörlerinden gelen uzman panelistlerimizi kısaca hatırlatmam gerekirse: Moderatörümüz Hotel Linkage CEO’su ve dijital pazarlama uzmanı Erhan Kaya, Ankara İl Konseyi Başkanı Sayın Halil İbrahim Yılmaz, Çukurova Uluslararası Havalimanı İnsan Kaynakları Müdürü Sayın Ahmet Hakan Arslan, Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı Danışma Kurulu Üyesi, Concorde Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi ve mezunumuz Sayın Dr. Erkan Yağcı, JW Marriott Ankara Genel Müdürü ve akademisyen meslektaşımız Sayın Dr. Hakan Arslan, ve kültür turizmi ve müzecilik üzerine çalışan bölümümüz fakülte üyesi Sayın Dr. Eda Gürel. Tekrar panelistlerimize panelimizi onurlandırdıkları için teşekkür ediyor, kendilerini dinlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Diğer forumlarımız gibi bu yılki forumumuzun da hepiniz için bilgilendirici, keyifli ve ilham verici geçmesini diliyorum.
Açılış konuşmalarından sonra panele geçildi.
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Eda GÜREL, paneldeki konuşmasında, birlikte turizmin gücünü kullanarak herkes için barış ve refahın sağlanabileceğini belirterek turizmin. dünyanın en büyük BARIŞ ENDÜSTRİSİ olduğunu söyledi.
Barışın şiddeti azaltma ve toplumlar arasında adalet, hoşgörü ve güvene dayalı bir denge kurma süreci olduğunu vurgulayan Dr. GÜREL. turizm yoluyla da barışın sağlanabileceğini ifade etti.
Dr. GÜREL, CULTURATI Projesini de hatırlatarak Kültürel Mirasın Gücüyle Barışın tesis edilebileceğini kaydetti.
CULTURATI projesinin bu yönde atılmış önemli bir adım olduğunu dile getiren Dr. GÜREL, bunun temel amacının ziyaretçi ve kapasite yönetimini de içeren, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kültürel-eğitim ekosistemi (küresel bir platform) oluşturmak olduğunu sözlerine ekledi.
Panelde yer alan öteki konuşmacılar da uzmanlık alanlarıyla ilgili tecrübe ve bilgi birikimlerini katılımcılarla paylaşarak Türkiye’de ve dünyada turizmin geldiği noktayı, sosyolojisini ve ülke ekonomilerine olan katkılarını anlattılar.
Moderatörlüğünü Hotel Linkage CEO’su ve dijital pazarlama uzmanı Erhan KAYA’nın yaptığı panele, Ankara İl Konseyi Başkanı Halil İbrahim YILMAZ, Çukurova Uluslararası Havalimanı İnsan Kaynakları Müdürü Ahmet Hakan ARSLAN, Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirma Ajansı Danışma Kurulu üyesi ve Bilkent Üniversitesi mezunu Dr. Erkan YAĞCI, JW MARRIOTT Ankara Genel Müdürü ve akademisyen Dr. Hakan ARSLAN ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğretim üyesi, kültür turizmi ve müzecilik üzerine çalışmaları ve bilimsel makaleleri bulunan Dr. Eda GÜREL katıldı.
Forum, Panelden sonra düzenlenen ve JW MARRIOTT Otelin sponsorluğunu yaptığı resepsiyonla sona erdi.
Demokratik toplumların en temel yapı taşlarından biri olan basın, doğru, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışıyla toplumu bilgilendirme görevini üstlenmektedir. Sizler, büyük bir özveriyle gece gündüz demeden halkımızı aydınlatıyor ve toplumun bilinçlenmesine katkı sağlıyorsunuz.
Türk sporunun en köklü branşlarından biri olan güreşte, elde edilen başarıları kamuoyuna ulaştırırken gösterdiğiniz hassasiyet ve destek bizim için çok kıymetlidir. Türkiye Güreş Federasyonu olarak, çalışmalarınızın öneminin farkındayız ve sizlere her zaman minnettarız.
Bu anlamlı günde, başta güreş camiasını yakından takip eden siz değerli basın emekçileri olmak üzere tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü içtenlikle kutluyoruz. Zor şartlar altında sürdürdüğünüz bu kutsal görevinizde başarılar dileriz.
Ukrayna Sivil Toplum Kuruluşu “Tüm Ukrayna Vatanseverler Birliği” ve Türk Amerikan Derneği’nden sergi açılışı.
Türk Amarikan Derneği M. Emin Hekimgil Sanat Galerisi Ukrayna Rüyasının Yüzleri isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.
Ukrayna Rüyasının Yüzleri isimli sergi, Ukrayna’da bir sivil toplum kuruluşu olan ‘Tüm Ukrayna Vatanseverler Derneği’ tarafından hayata geçirilen bir proje.
Sergi, savaşın yıkıcı etkilerine rağmen Ukrayna’da kalmak zorunda olan ya da dünyanın farklı köşelerine sığınan Ukraynalı çocukların hikayelerini bir araya getirerek toplumsal farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Sergide, çocukların kendi çizimleri, hikayeleri ve umutları yer almakta ve çizdikleri resimlerle hem yaşadıkları trajediyi hem de geleceğe dair özlemlerini etkileyici bir şekilde anlatıyor. Yaşadıkları savaşın gölgesinde büyümek zorunda kalan çocuklar, barışa olan inançlarını ve bir gün evlerine dönebilme hayallerini resimlerinde ifade ediyor.
Serginin açılışı, Türk-Amerikan Derneği Koordinatörü Yağmur TÜRK’ün sunumuyla başladı.
Sergide, ilk konuşmayı Tüm Ukrayna Vatanseverler Derneği Başkanı Ganna MAİBORODA yaptı.
Ganna MAİBORODA, konuşmasında savaşta yaşanan trajedide en çok zarar görenlerin çocuklar olduğunu belirterek sergide, çocuklar tarafından çizilen resimlerin bunu en iyi şekilde yansıttığını vurguladı.
MAİBORODA, bu trajedinin geldiği noktayı da daha sonra rakamlar eşliğinde açıkladı.
Tüm Ukrayna Vatanseverler Derneği Başkanı Ganna MAIBORODA, daha sonra serginin Ankara’da gerçekleştirilmesini sağladıkları için öncelikle Türk Amerikan Derneği’ne teşekkür ederek konuşmasına başladı.
MAIBORODA, konuşmasında Amerika Birleşik Devletleri’nin diplomatik temsilciliğindeki görevlilere ve Baş Müsteşar vekiline de şükranlarını sundu.
MAIBORODA, Etkinliğin gerçekleştirilmesini sağlayan herkese de teşekkür etti.
Ganna MAIBORODA, konuşmasında, Amerikalı dostlarına hiç bir zaman eksilmeyen şükranlarını da bir kez daha ifade etti.
Bugüne kadar Amerikan halkından ve hükümetinden büyük, görülmedik ölçüde sistemli bir yardım aldıklarını ifade eden MAIBORADA, bu yardım sayesinde bir devlet olarak bağlarını sürdürme mücadelelerini gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
Bu çerçevede, kendilerini verdikleri destekten dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne de derinden bir minnettarlık duyduklarını belirten MAIBORADA, özellikle Türkiye’nin dirençlerini mümkün kılmada oynamış oldukları stratejik derinliğe sahip rolün, bu çerçevede ortaya konulan faaliyetler ve kararların her zaman için önemini korumaya devam ettiğini söyledi.
Ukraynalı çocukların kendilerinin umutları ve geleceği olduğunu dile getiren MAIBORODA, onlarla birlikte daha parlak bir geleceğe adım atmaya çalıştıklarını vurguladı.
Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Oleksiy CHERNYSHOV da Hayalimin İzleri sergisinin açılışında davetlilerle birarada bulunmaktan onur duyduğunu belirterek konuşmasına başladı.
Etkinliğin, Ukraynalı Sivil Toplum Kuruluşu Patriot Derneği’nin Başkanı Ganna MAIBORADA olmaksızın mümkün olmayacağını hatırlatan CHERNYSHOV, bunun içln kendisine teşekkür ettiğini belirtti.
Etkinliğin, Ukrayna Vatanseverleri Sivil Toplum Derneği PATRIOT’un ilk yurtdışı etkinliği olduğunu ifade eden CHERNYSHOV, serginin savaş sebebiyle farklı koşullarda bulunan 215 Ukraynalı çocuğun çalışmalarını bir araya getirdiğini belirtti.
Chernyshov, projenin amacının her şeyin en kötü haliyle göründüğü halde dahi çocukların hala hayal kurduklarını bir şeyler yarattıklarını ve inandıklarını göstermesi açısından gerçekten çok önemli olduğunu vurgulayarak onların mutlu bir çocukluktan çok daha fazlasını hayal ettiklerini, kendilerini her zaman önemseyen, güçlü bir Ukrayna düşlerinin var olduğunu gösterdiğine de dikkat çekti.
Oleksiy CHERNYSHOV, konuşmasında, Ukraynalı çocukları güvenli bir şekilde ülkelerinde ağırladıkları için Ukrayna dostlarına da minnettarlığını dile getirdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşar vekili Viraj Le BAILLY de konuşmasına öncelikle Türk Amerikan Derneği’nde sergiyi düzenleyenlere teşekkür ederek başladı.
BAILLY, kendilerini derinden etkileyen çevrelerindeki sanat eserlerine-herkese ilham veren sanat eserlerine değinmeden önce, yaklaşık 9 gün önce vefat eden eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy CARTER hakkında bir konuşma yaptı.
Bailly, 9 gün önce Amerika Birleşik Devletleri ve Dünyanın bir devlet adamı ve insani yardım gönüllüsünü kaybettiğini söyledi.
Jimmy Carter’ın barışa ve insan haklarına sarsılmaz adanmışlığı olan bir kişi olduğuna vurgu yapan Bailly, O’nun bütün küresel topluluğun daha iyi bir gelecekte yaşaması için çaba sarfettiğini ve bu çerçevede çabalarını sürdürdüğünü ifade etti.
BAILLY, Carter’ın bu çabalarının hem Amerika Bşrleşik Devletleri’nde hem de dünyada silinmez bir iz bıraktığını söyledi.
Bailly, Başkan Carter’ın barışın tesis edilmesine yönelik Camp David anlaşmalarında ortaya koyduğu dur durak bilmez çalışmalarının, sayısız diplomatik misyonlara kadar ortaya koyduğu bu çabaların, kuşkuya yer bırakmayacak şekilde çatışmaları çözüme kavuşturma ve ülkeler arasında birbirini daha iyi anlama ve mutabakat sağlama yönündeki taahhüdünü gözler önüne serdiğini kaydetti.
Başkan Carter’ın ortaya koyduğu, gerisinde bıraktığı mirasın şefkat, dürüstlük ve diğer insanlara sarsılmaz bir hizmet sağlama anlayışına dayalı olduğunu ifade eden Bailly, kendilerinin de bu ruh çerçevesinde bu projeyi;“UKRAYNA RÜYASI”’nı anlatan projeyi desteklemekten onur duyduklarını dile getirdi.
Bailly, projenin hedefine ulaştığını ve savaşta inanılmaz acılar çeken çocukların seslerini duyurmaları ve kendilerini ifade edebilmelerini bir anlamda ortaya koyduğunu belirtti.
Sergi, ABD Büyükelçiliği tarafından desteklenen TAD ConnectUSA American Corner Ankara işbirliğiyle düzenleniyor.
Sergi 30 Ocak tarihine kadar sanatseverlerce ziyaret edilebilecek.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül’ü makamında kabul etti. Ziyarette, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya da bulundu.
Görüşmede, Türk güreşinin mevcut durumu ve geleceğe yönelik planlar detaylı bir şekilde ele alındı. Bakan Bak, Taha Akgül’e yeni görevinde başarılar dileyerek, güreş sporunun Türkiye için önemine vurgu yaptı.
Bakan Dr. Osman Aşkın Bak, güreşin önemini vurgulayarak, bu sporun gelişimi için sağlanan desteklerinin artarak devam edeceğini ifade etti.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.