Türkiye-Kore Dayanışma Platformu, Ankara Hakimevi’nde bir iftar yemeği verdi.
Türkiye-Kore Dayanışma Platformu Başkanı Hamdi DELİPOYRAZ’ın ev sahipliğindeki iftar yemeğinde Ankara’daki Kore Kültür Merkezi yetkilileri, İş insanları, Akademisyenler, bazı ülkelerin elçilik çalışanları ile seçkin bir davetli topluluğu yer aldı.
Türkiye-Kore Dayanışma Platformu Başkanı Hamdi Delipoyraz, iftar yemeğinde bir konuşma yaptı.
Hamdi DELİPOYRAZ konuşmasında şunları söyledi: “ Türkiye Ile Güney Kore her ne kadar yaklaşık 5 ila 6 bin mil coğrafi mesafede, birbirinden oldukça uzak iki ülke olsa da yürekleri birbirine bağlı yakın iki millettir. Biz, bu dostluğu bundan 74 sene kadar öncesinde Kore’de gördük. Kore, savaştan sonra Güney ve Kuzey Kore olmak üzere ikiye ayrıldı.
Kore savaşı’nda Türk askerlerinin kahramanca mücadele etmesi, özellikle Koreli yetimlere sahip çıkması, Ankara evi, Ankara okulu adında bir yetimhane açarak onlara abilik, ablalık ve babalık yapması, Korelileri derinden etkileyen en önemli konulardan biriside bu oldu.
Öyle bir dostluğun temelini atıyor ki bizim askerlerimiz, şu anda Kore’ye geçseniz, herhangi bir sokakta yürüseniz, taksiye binseniz, yabancı olduğunuzdan dolayı insanlar size şu soruyu soracak. Nerelisiniz? Türk’üm dediğiniz an “Üsküdar’a gider iken” şarkısını söyleyen yaşı yetmişin üstünde, tarihi iyi bilen yeni nesilden ziyade belli bir yaşa gelmiş Koreli, Kore vatandaşlarının bu şarkıyı telaffuz ettiğini, senden benden daha güzel söylediğine şahit olabilirsiniz.
Tabii bizim birlikteliğimiz, birbirimize destek olmamız, sadece savaşla da kalmadı. Daha sonra futbolda, 2002 dünya kupasında, ben bizzat yaşadığım bir anıyı sizlere anlatayım.
Öncelikle Güney Kore, bizim için bir Türk olarak dünya üzerinde gönlünüzü ferah tutabileceğiniz, göğsünüzü gere gere gezebileceğiniz, havayı rahatlıkla teneffüs edebileceğiniz yegane ülkelerden bir tanesi.
2002 Dünya Kupası’nda Güney Kore ile Türkiye üçüncülük maçına çıktılar. Yanlış hatırlamıyorsam maçın ilk dakikasında Türkiye gol attı. Maç, 3-2 bitti diye hatırlıyorum. Türk Milli Futbol takımı üçüncü oldu. Maçın ilk 5 veya 6’ıncı dakikasında inanılmaz büyük bir Türk bayrağı açıldı. Arka tribünde yaklaşık 600 metrekare civarında o bayrağın büyüklüğü. Zannediyorum, bunu, Türk soylu dediğimiz ülkelerin haricinde görebileceğimiz başka bir ülke ve an olduğunu düşünmüyorum.
İnanılmaz büyük bir kutlama oldu. Maçın sonunda dostluk kazandı. Kore’de tarihe kazıdığımız ikinci önemli noktalardan bir tanesi de oldu.
6 Şubat depreminde ise Güney Kore, Türkiye’ye çok büyük bir kurtarma ekini gönderdi. Kore ekibi, enkaz altından onlarca insanı canlı olarak çıkarttı ve ben de o takımla birlikteydim. Bir hafta çadırda yattık.
Depremde harika çalışmalar yaptılar. Bizim platformun kurulduğu dönemde hazırladığımız bir video da Kore’de viral oldu. Güney Kore Cumhurbaşkanlığı kendi YouTube kanalında videomuzu yayınladı ve bu vesileyle Koreli bir çok ünlü isim, Türkiye’ye maddi yardımda bulundu.
Çok büyük yardımlar toplandı ve Türkiye’de AFAD’a teslim edildi. Bu yardımlarla depremin olduğu Güneydoğu Anadolu bölgemizde konteyner kentler inşa edildi. Kore, bize olan dostluğunu bize bir kere daha göstermiş oldu.
Biz, Türkiye-Kore dayanışma platformu olarak “Neden varız?” Şunu özellikle söylemek istiyoruz, Türkiye ile Güney Kore arasında ve Türkiye’de yerleşik olarak bu ekosistemin kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle iktisadi alanda çok büyük açıklar var.
Türkiye ile Kore’nin birlikte başarabileceği çok önemli know-how transferlerinden başlayarak ortak AR-GE tesisleri kurulmasına, üçüncü ülkelerle ortak proje yapılmasına kadar birçok alanda fırsatlar var. Biz bu fırsatları mümkün olduğunca, her imkan elimize geçtiğinde sizin gibi kıymetli iş insanları ve akademisyenlerle paylaşmaya çalışıyoruz.
Bunun haricinde akademik çalışmalar yapıyoruz. Aramızda, akademik alanda görev yapan hocalarımız var. Gerek Kore dili edebiyatı bölümünden gerekse iletişim fakültelerinden olmak üzere farklı departmanlarda Kore-Türkiye ilişkilerini inceleyen hocalarımız. Biz platform olarak bu çalışmaların artması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle, bilimsel alanda yapılan çalışmaların, akademik çalışmaların ticarileşmesiyle de iki ülkenin ticaretinin artmasın da büyük fayda sağlayacağına ve bunun için bir temel oluşturacağına düşünüyoruz.
Dolayısıyla bu konularda mümkün olduğunca farkındalık oluşturma gayretleri gösteriyoruz. Bugün, bizlerle birlikte olarak sizler de bir anlamda bu işin bir parçası oldunuz.
“İyilik eden iyilik bulur” denir. Biz iki ülkenin fırsatlarını büyütmek için Karınca kararınca çalışıyoruz. Son olarak Koreliler’in çok sevdiğim bir sözüyle bitirmek istiyorum.
Bir Kore deyişi “Nehrin karşısına geçmek için önce birlikte köprü inşa etmek gerekir” der. İşte bu platform da en yakın zamanda o köprüyü inşa edenlerden yalnızca bir tanesi, umarım en güçlüsü olur.
Beni dinlediğiniz ve aramızda bulunduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyorum.
İftar programında yer alan öteki konuşmacılar da Kore ile Türkiye arasındaki geçmişten gelen dostluk ve değerli anılara atıfta bulundular ve bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgil proje ve görüşlerini davetlilerle paylaştılar.
Öte yandan, Kore Kültür Merkezi YELPAZE DANS GRUBU da iftar programında Kore ve Türkiye’de çok sevilen genel olarak “ÜSKÜDAR’A GİDER İKEN” olarak bilinen KATİBİM şarkısı ve Kore’nin sevilen yerel müziğiyle dans gösterisi yaparak programa zenginlik kattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Sergi Salonu’nda düzenlenen TRT 47. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Konuşmasına salondakileri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışından gelen misafir çocuklara Türkiye’de bulunmaları ve sevinçlere ortak oldukları için teşekkür etti.
Program öncesi İstanbul’da ve Marmara Bölgesi’nde depremlerin meydana geldiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Kısa bir süre önce İstanbul’da ve Marmara Bölgemizde 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İstanbullu kardeşlerim başta olmak üzere depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza buradan geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz. AFAD ve Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere devletimizin tüm birimleri şu an teyakkuz halinde. Arama-tarama çalışmalarımız hassasiyetle devam ediyor. Biz de süreci çok yakından takip ediyoruz. Buraya gelmeden önce bakan arkadaşlarımızın yanı sıra AFAD Başkanımız ve İstanbul Valimizden en güncel bilgileri aldım. Elhamdülillah, şimdilik sıkıntılı bir durum görünmüyor. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü musibetten, afetten, kazadan, beladan, muhafaza eylesin diyorum.”
Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki tüm çocukların 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bayramı sizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm devlet büyüklerimizi, şehit ve gazilerimizi şükranla yâd ediyorum” ifadesini kullandı.
TRT’nin bir yandan sorumlu yayın ve habercilik anlayışıyla başarılarına her gün yenisini eklerken, diğer yandan böylesine güzel ve anlamlı etkinliklerle kalpleri buluşturmaya devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1979’dan bu yana her sene düzenlenen uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, TRT’mizin yüz akı işlerinden bir diğerini teşkil ediyor” dedi.
“KARDEŞLİĞİ NE KADAR YÜCELTİRSENİZ, DÜNYAMIZ O DERECE YAŞANILIR HÂLE GELECEKTİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar 120 farklı ülkeden 130 binden fazla çocuğun Türkiye’deki bu etkinliklerde misafir edildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
“Şenliklerin 47’ncisini ‘Hayat çocuklar gülünce güzel’ temasıyla gerçekleştiriyoruz. 30 ülkeden 600 gül yüzlü evladımızı külliyemizde ağırlayarak onların coşkusuna, mutluluğuna, enerjisine biz de ortak oluyoruz. Bugün burada yaşadığınız sevincin hiç azalmamasını, hayatınız boyunca yüzünüzden tebessümlerin asla eksik olmamasını temenni ediyorum. İnançlarımız, dillerimiz ve kültürlerimiz farklı olsa da hepimiz büyük insanlık ailesinin fertleriyiz. Hepimiz Hazreti Adem ile Hazreti Havva’nın çocuklarıyız. Siz çocuklar, kardeşliği ne kadar yüceltirseniz, unutmayınız dünyamız o derece yaşanılır hâle gelecektir.
Kalplerinizdeki sevgiyle, yüreklerinizdeki umutla, birbirinize duyduğunuz o tertemiz güvenle barışı ve huzuru sizler tesis edeceksiniz. Kötülere ve kötülüklere rağmen bu dünyayı sizler güzelleştireceksiniz. Kısacası bizim uğruna bedeller ödeyerek çetin mücadeleler neticesinde belli bir aşamaya getirdiğimiz hayallerin geri kalanını gerçeğe sizler dönüştüreceksiniz. Sizlere güveniyoruz, sizlere inanıyoruz. Hayat yolculuğunuzda hepinize şimdiden başarılar diliyor, her birinizi o ışık saçan gözlerinizden öpüyorum.”
Organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen TRT ailesine de teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocuklardan aileleri ve arkadaşlarına Türkiye’den kucak dolusu selam götürmelerini istedi.
Bangladeş Halk Cumhuriyeti’nden Bağımsızlık Günü ve Bangalore yılı resepsiyonu.
Bangladeş Halk Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık vevMilli Gününün 55’inci, Bangladeş ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 51’inci yıldönümü ile 1432 Bengal Yeni Yılı Ankara’da kutlandı.
Bangladeş’in Ankara Büyükelçiliği’nce, Milli Gün dolayısıyla Ankara Divan otelde bir resepsiyon düzenlendi.
Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Amanul Haq ile Eşi Hanımefenfi Runa Mahzabeen AHMED, Divan oteldeki resepsiyona ev sahipliği yaptı.
Bangladeş Milli Günü resepsiyonunda Türkiye’yi Sağlık Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU temsil etti.
Bangladeş Milli Gün resepsiyonunda, Büyükelçiler, Askeri Ataşeler, Büyükelçilik görevlileri ve seçkin bir davetli topluluğu da hazır bulundu.
Eski Başbakan yardımcısı ve TBMM Başkanı Bülent ARINÇ da resepsiyona katıldı.
Bangladeş Milli Gün resepsiyonu iki ülkenin Milli marşlarının seslendirilmesiyle başladı.
Milli marşların seslendirilmesinin hemen ardından kürsüye ilk olarak Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Ekselansları Amanul Haq geldi.
Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Ekselansları Amanul Haq konuşmasında, şunları kaydetti:
Bayanlar ve Baylar, iyi akşamlar ve hepinize çok sıcak bir hoşgeldiniz.
Burada bulunmaktan büyük bir gurur ve derin bir sevinç duyuyorum. Bağımsızlığın 54. yıldönümü ve ulusal gün. Aslında 26 Mart’tayız ama o Ramazan ayına rast geliyordu. Bu yüzden bugün kutluyoruz, 1971’de bu günde büyük ulusumuz özgürlüğe doğru ilk adımını attı.
Uzun ve sert bir bağımsızlık mücadelesinin başlangıcını işaret eden bir andı. Halkımızın gücü, cesareti ve kendi kaderlerini tayin etmeleri için durmaksızın mücadelenin sembolüdür, Bu ay, ulus Bengali Yeni Yıl’ının başlangıcını kutladı. Bugün, sizinle birlikte Bengal’de Yeni Yıl’ı da kutluyoruz.
Ulusal bir tarihimiz yok, bu fırsatı değerlendirerek içten dileklerimi iletmek istiyorum. Selamlar ve barış, refah ve mutluluk için en iyi dileklerimle, Yeni Yılın başlangıcında, Bengal Yeni Yılı’nın Bangladeş’teki en renkli yıl olduğunu belirtmeliyim.
Bu fırsatta, sarsılmaz destekleri için Türkiye hükümetine ve halkına içten teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Dostluk ve misafirperverlik, Türk halkının Bangladeş ile dayanışması, özellikle zor zamanlarda. Gerçekten paha biçilemezdi. Ayrıca bugün burada bulunan tüm konuklarımıza varlığınızla bizi onurlandırdığınız için derin takdirlerimi sunmak istiyorum, bu kutlamaya katılımınız uluslarımız arasındaki boyutu güçlendiriyor.
Sonuç olarak, hepinizi bana katılmaya davet ediyorum. Bangladeş’in refahı ve ilerlemesi, çiffçiler arasındaki sevgi dolu dostluğa ve barış, adalet ve işbirliğinin paylaşılan değerlerine. Teşekkür ediyorum. Supernova’nın uzun sıcak aile günleri ve ebedi bir dostluğumla birlikte olması gerekir.
Çok teşekkür ederim.
Bangladeş Büyükelçisi Amanul Haq’ın konuşmasının hemen akabinde kürsüye Sağlık Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU geldi.
Bangladeş’in Ankara Divan Oteldeki resepsiyonununda Türkiye’yi temsil eden Sağlık Bakanı Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU da konuşmasında şunları söyledi: “Değerli dostlar, ülkelerimiz arasındaki sağlık alanında var olan ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleşmesinin önem arz ettiğine inanıyorum. Sağlık alanındaki ilişkilerimiz daha geniş ve işbirliği potansiyeline sahiptir. Bu anlamda 2010 yılında imzalanan iş birliği anlaşması önem arz etmektedir.
Bakanlığımız, insani yardım çalışmalarına aktif katkı sunmaktadır. Türk sahra hastanesi hastalara sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu büyük insani kültür paylaşımında, ülkelerimiz arasındaki dayanışmanın somut örneğini teşkil etmektedir.
Sözlerimi sonlandırırken, BANGAL yılı ve bağımsızlık günü vesilesiyle en içten dileklerimi sunuyor, Bangladeş’in, barış, refah ve huzuruna verdiğimiz katkı her zaman önceliğimiz olmaya devam edecektir. Bangladeş milli gününü kutluyor, hepinize teşekkür ediyorum.”
Konuşmalardan sonra resepsiyon için özel olarak hazırlanmış pastanın kesimi yapıldı.
Pasta kesiminin ardından davetlilere Bangladeş ve Türk mutfağından özenle hazırlanmış yemekler ikram edildi.
Resepsiyon, davetlilerin Büyükelçi Amanul HAQ ve Askeri Ataşe Iftequr RAHMAN ile hatıra fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Konuşmalar ve pasta kesiminden sonra Bangladeş Milli Günü resepsiyonu folklor ve müzik ekibinin gösterisiyle devam etti.
Bangladeş Milli Günü dolayısıyla Ankara’da verilen resepsiyondaki konuşmaların ve dans ve müzik gösterisİnin akabinde davetlilere Türk ve Bangladeş mutfağından lezzetli yemeklerin ikramı yapıldı.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.